Geen leuk nieuws: "Al die producten zullen in prijs moeten stijgen, het is een kwestie van tijd"

door: STS
Supermarkt - Delhaize
Afbeelding bron: Photonews

De prijs van melk staat historisch hoog. Boeren krijgen nu zo'n 49 euro per 100 liter melk.

Die historisch hoge melkprijs zal onvermijdelijk ook gevolgen hebben voor de prijs van alle zuivelproducten, zoals kaas, boter, yoghurt...

"Ik kan bevestigen dat de melkprijs bij de boer enorm gestegen is, tot 49 cent per liter, en dat is een historisch record", zei Renaat Debergh, voorzitter van Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, op Radio 1.

"Het zou zelfs kunnen dat we de komende maand de grens van de 50 cent per liter overschrijden. De prijs in de winkel heeft die trend nog niet gevolgd. Daar zien we momenteel eigenlijk nauwelijks of slechts heel kleine prijsstijgingen."

"Maar het zal een kwestie van zijn tijd voor de prijzen worden doorgerekend in de winkels, want dit kan de zuivelindustrie niet volhouden."

"Alle zuivelproducten zullen in prijs moeten stijgen, gewoon omdat de prijs van de grondstofmelk zo fel is toegenomen. Voor consumptiemelk zien we dat een lichte prijsstijging begonnen is. Maar ik verwacht het grootste effect vanaf 1 juli, wanneer de nieuwe contracten in voege treden."

"Bij boter zien we nu al een prijsstijging van 10 tot 15%, maar de grondstof is veel meer gestegen, die is 40% duurder. Dus dat zal toch nog wel wat verder door gaan stijgen."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24