Veel mensen bewaren kazen fout: Zo behoud je de kwaliteit en unieke smaak van kaas het best

door: WVDS
Kaas - kazen - kaasschotel
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Kaas is een geliefd en veelzijdig product dat in veel gerechten wordt gebruikt of als beleg voor op je boterham. De meeste mensen bewaren hun kaas gewoon in de koelkast en schenken er verder weinig belang aan waar of hoe de kaas bewaard wordt. Maar de kwaliteit en smaak van kaas behouden is niet zo vanzelfsprekend.

Eerst en vooral is het essentieel om te onthouden dat kaas een levend voedingsmiddel is. Daarom is het belangrijk om het in optimale omstandigheden te bewaren om zijn smaak en consistentie te behouden. Verschillende soorten kaas vereisen verschillende bewaarmethoden. Je moet enkele belangrijke punten in gedachten houden bij het bewaren van kaas.

Unieke kazen, unieke bewaarmethoden

Harde en halfharde kazen zoals Gouda, Cheddar of Emmental kunnen het best in de koelkast worden bewaard. De ideale temperatuur voor het bewaren van deze kazen ligt tussen de 4 en 8 graden Celsius.

Wikkel de kaas in kaaspapier, dat luchtcirculatie mogelijk maakt zonder de kaas uit te drogen. Als alternatief kan je ook bakpapier of een kaasdoek gebruiken.

Blauwe en zachte kazen zoals Roquefort, Brie of Camembert moeten ook in de koelkast bewaard worden, maar dan idealiter in het groentevak. Dit deel van de koelkast zorgt voor een vochtigere omgeving, wat deze soorten kaas helpt om hun unieke textuur en smaak te behouden.

Deze kazen behouden hun versheid het best in hun originele verpakking of ja kan aluminiumfolie gebruiken om lucht uit te sluiten.

Wat betreft verse kaas zoals Mozzarella of Ricotta, die moet je altijd in de koelkast bewaren in zijn originele verpakking met water of pekel. Eenmaal geopend, moet deze kaas snel geconsumeerd worden, omdat verse kaas zeer gevoelig is voor bacteriële besmetting.

Tot slot, zijn er nog de straffe kazen. Bij deze soort kaas is het is belangrijk om deze soort ver van andere voedingsmiddelen te houden om te voorkomen dat de aroma's vermengen.

Door je kaas op de juiste manier te bewaren, verleng je de houdbaarheid en geniet je langer van de heerlijke smaak. In dit opzicht is het van belang om te begrijpen dat elke kaas uniek is en op de juiste plaats en in de juiste verpakking bewaard moet worden.