Met dit ingrediënt krijgt je klassieke pasta carbonara een extra smaakdimensie!

door: WVDS
pasta carbonara
Afbeelding bron: Pixabay

Een klassieke pasta carbonara is een Italiaanse delicatesse dat elke fijnproever zal verleiden met zijn romige textuur en zoute smaken. Het traditionele recept vraagt slechts een handvol ingrediënten: spaghetti, pancetta, eieren, kaas en zwarte peper.

Met deze tips geef je je pasta carbonara een extra smaakdimensie

Maar de vraag waar veel koks mee worstelen is, hoe krijgen ze dat extra beetje smaakpunctie die hun carbonara naar een hoger niveau tilt? In dit artikel delen we enkele tips om dit gerecht een extra lekkere touch te geven en aandachtspunten waar je extra op moet letten.

1. Gebruik versgekookte pasta: De timing is cruciaal voor een perfect pasta carbonara. Het is belangrijk dat de pasta nog warm is wanneer je de eiermengeling toevoegt zodat de hitte van de pasta de eieren kan 'koken' en een romige saus kan creëren. Als de pasta te veel afkoelt, krijg je niet de zachte, fluweelachtige textuur waar carbonara bekend om staat.

2. Kies de juiste kaas: Een specifiek ingrediënt dat voor extra smaakt zorgt is, de kaas. Parmezaanse kaas is het meest voorkomende ingrediënt in carbonara-recepten, maar voor een meer authentieke smaak zou je Pecorino Romano kunnen gebruiken. Deze kaas heeft een sterkere, meer pittige smaak die de carbonara een extra smaakdimensie geeft.

3. Gebruik pancetta in plaats van spek: In veel recepten zie je spek als een gangbaar ingrediënt, maar de traditionele carbonara maakt gebruik van pancetta. Dit is Italiaans buikspek dat is gekruid en gerijpt. Het geeft het gerecht een diepere en rijkere smaak dan gewoon spek.

4. Voeg een scheutje witte wijn toe: Voor een extra dimensie van smaak, kan je een scheutje droge witte wijn toevoegen aan de pancetta terwijl deze bakt. Dit helpt de vettige smaak te balanceren en voegt een verfrissende ondertoon toe aan de carbonara.

Recept voor een klassieke pasta carbonara

Het recept is vrij eenvoudig en kan in ongeveer 20 minuten worden bereid. 

Benodigdheden voor 4 personen:

- 400g spaghetti

- 200g pancetta

- 4 grote eieren

- 100g Pecorino Romano kaas, geraspt

- Zout en versgemalen zwarte peper

- Extra olijfolie

Bereidingswijze:

1. Kook de spaghetti in een flinke hoeveelheid zout water volgens de instructies op de verpakking tot hij al dente is. Bewaar wat kookvocht voordat je de pasta uitlekt.

2. Terwijl de spaghetti kookt, bak je de pancetta in wat olijfolie op middelhoog vuur tot het krokant is.

3. In een aparte kom, kluts de eieren en voeg de geraspte Pecorino kaas toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer goed tot alles goed gemengd is.

4. Zodra de spaghetti is uitgelekt, haal je de pan van het vuur. Combineer snel de hete spaghetti met het eiermengsel en voeg onmiddellijk de uitgebakken pancetta toe. Roer alles goed door elkaar zodat de hitte van de spaghetti het eiermengsel laat stollen tot een romige saus. Voeg indien nodig een paar eetlepels kookvocht toe om de saus gladder te maken.

5. Dien de pasta carbonara onmiddellijk op. Geef je pasta carbonara een finishing touch met verse kruiden. Een beetje fijngehakte peterselie of basilicum aan het eind kan het gerecht oplichten en een frisse smaak geven.

Pasta carbonara heeft geen room nodig, in tegenstelling tot wat sommigen misschien geloven. Het zijn de eieren en de kaas die de saus zijn rijke romigheid geven. Dit gerecht is het bewijs dat soms de meest eenvoudige ingrediënten de mooiste gerechten kunnen creëren.

Bij het maken van een klassieke pasta carbonara is het dus niet alleen belangrijk om te letten op de selectie van goede ingrediënten, maar ook aandacht te hebben voor de kooktechnieken en timing. Je zal verrast zijn hoe deze kleine aanpassingen de al zo heerlijke paste een extra lekkere touch kunnen geven. Veel succes!

Tags