Prijsstijging op komst: "Onvermijdelijk, dit gaat een luxeproduct worden"

door: STS
portefeuille portemonnee betalen
Afbeelding bron: Pixabay

Het staat zo goed als zeker vast dat we meer zullen moeten gaan betalen voor kranten. Het nieuwe akkoord over de krantenbedeling dat bpost met de krantenuitgevers heeft gesloten, zal daar wellicht voor gaan zorgen.

"Dat lijkt mij eigenlijk onvermijdelijk. Je zal twee grote dingen zien. Enerzijds nog meer bezuinigingen op nieuwsredacties, wat de afgelopen jaren al vaak is gebeurd", zei mediaonderzoeker Jonathan Hendrickx op Radio 1.

"Maar ook de verdere prijsstijgingen van het papieren product, de krant. In de eerste plaats voor de papieren krant omdat kranten in Vlaanderen er nog steeds moeilijker in slagen om meer digitale abonnees aan te trekken."

"Het papieren abonnement blijkt hardnekkiger te zijn dan soms wordt aangenomen. Het lijkt mij aanneembaar dat we in de eerste plaats prijsstijgingen zullen zien bij de papieren kranten."

Luxeproduct

"De papieren oplage daalt jaar na jaar, dat weet iedereen. De papieren krant zal meer en meer een soort van luxeproduct gaan worden. Een segment van de bevolking zal er vast en zeker voor blijven betalen."

"Al denk ik niet dat het nog om een dagelijks product zal gaan. Ik zie persoonlijk meer toekomst in kranten die slechts enkele keren, of misschien zelfs één keer per week, zullen verschijnen. In het weekend bijvoorbeeld, dan zien we wel nog dat de krant heel sterk overeind blijft."