Maak deze fout niet met een afwasspons! ‘Dan wordt het broedplaats voor bacteriën en schimmels’

door: MRO
afwasspons
Afbeelding bron: pexels

We gebruiken bijna dagelijks een afwasspons. Het is echter belangrijk deze tijdig te vervangen want anders wordt het een broedplaats voor bacteriën en schimmels.

Afwassponzen zijn geweldig om borden, potten, pannen en keukengerei schoon te maken. Maar ondanks hun bruikbaarheid kunnen ze broedplaatsen voor bacteriën worden als ze niet op de juiste manier worden behandeld en op het juiste moment worden vervangen, wat gevolgen kan hebben voor uw gezondheid.

Idealiter zou je elke week je afwasspons moeten vervangen. Dit varieert echter afhankelijk van hoe vaak en intensief u de spons gebruikt. Als u de spons elke dag gebruikt voor het afwassen van een grote en vettige vaat, kan je deze vaker dan eenmaal per week vervangen.

Wanneer een spons versleten en vuil is, verliest die zijn effectiviteit. Het is niet alleen het uiterlijk dat ons vertelt dat het tijd is om de spons te vervangen, maar ook de geur. Een vieze geur is een duidelijk teken dat uw spons vol bacteriën zit.

Afwasspons uitspoelen en desinfecteren

Naast het regelmatig vervangen van uw afwasspons, neem je best nog enkele andere maatregelen voor een goede hygiëne. Het is belangrijk om uw spons na elk gebruik grondig uit te spoelen en deze op een droge en goed geventileerde plaats te bewaren om de groei van schimmels en bacteriën te verminderen.

Bovendien kun je je spons dagelijks desinfecteren. Dit kan door het nat in de magnetron te verwarmen. Het desinfecteren van de spons vermindert echter niet de noodzaak om deze regelmatig te vervangen, het helpt gewoon om het meer hygiënisch te houden tussen de vervangingen door.

Tags afwas