Vaak over het hoofd gezien, maar deze plek in huis wemelt van de bacteriën

door: WVDS
poetsen, mob, reinigen, kuisen, onderhoud, huishouden
Afbeelding bron: Pixabay

Als je denkt aan plekken in huis waar de meeste bacteriën zitten, dan kom je al snel uit op het toilet, de keuken of wellicht de badkamer.

Echter, er is een plek die vaak over het hoofd wordt gezien, maar die wemelt van de bacteriën: de wasmachine. Het zal je verrassen, maar je wasmachine kan een broedplaats zijn voor ziektekiemen en bacteriën.

Het lijkt misschien tegenstrijdig omdat je net op deze plek wast op temperaturen van 30 tot wel 60 graden Celsius of hoger en je wast om kleding proper te krijgen. Bacteriën horen in die gedachte niet echt thuis.

Waar zitten dan precies de meeste bacteriën in je wasmachine verborgen?

De plek waar je het waarschijnlijk het minst verwacht, maar waar de meeste bacteriën zich verzamelen, is de wasmiddellade. Hier kunnen zich resten wasmiddel en wasverzachter ophopen, wat in combinatie met vocht een ideale omgeving vormt voor bacteriën en schimmels om te groeien. Maak daarom regelmatig de wasmiddellade schoon met een doek en een oud tandenborsteltje.

Een andere plek waar veel bacteriën zich ophopen is de rubberen rand van de wasmachine. Deze blijft vaak vochtig, waardoor het de perfecte plek is voor schimmels en bacteriën. Ook hier geldt: regelmaat in het schoonmaken helpt om de bacteriën te bestrijden.

Ook de binnenkant van de trommel is een bron van bacteriën. Veel mensen wassen hun kleding op lage temperaturen om energie te besparen en hun kleding langer mooi te houden.

Dit is echter niet warm genoeg om alle bacteriën te doden. Het is dus belangrijk om de wasmachine regelmatig op een hogere temperatuur te laten draaien, bijvoorbeeld op 60 of 90 graden. Hierdoor worden bacteriën effectief gedood en blijft je wasmachine schoon en fris.

Zo verminder je bacteriën in je wasmachine: doe aan preventie

Om de verspreiding van bacteriën in je wasmachine te voorkomen, zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen. Dit omvat het regelmatig laten draaien van een lege machine op een hoge temperatuur.

Het laten drogen van de machine na gebruik door de deur en wasmiddelenlade open te laten en het tijdig verwijderen van schone was. Door deze maatregelen blijft je wasmachine zo bacterievrij mogelijk.

Je wasmachine kan dus een grote bron van bacteriën zijn. Regelmatig reinigen en goed onderhoud kan helpen om de hoeveelheid bacteriën te verminderen.