Zo pak je het slim aan: Wat je absoluut niet mag doen bij het poetsen van je zonnepanelen

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Heel veel mensen hebben ondertussen zonnepanelen en willen die zelf onderhouden. Maar dan zijn er wel enkele punten waar je rekening mee moet houden.

Als het gaat om het poetsen van zonnepanelen, zijn er enkele dingen die je absoluut niet mag doen om ze op de juiste manier te onderhouden en hun levensduur te verlengen.

Zaken die absoluut 'not done' zijn als je zonnepanelen wil poetsen

Het is absoluut belangrijk om geen schurende materialen te gebruiken bij het poetsen van je zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen namelijk gemakkelijk worden beschadigd door harde borstels, schuursponzen of chemicaliën. Beschadiging van het glas kan de efficiëntie van de panelen aanzienlijk verminderen en leiden tot permanente schade.

Je moet ook rekening houden met het weer. Zonnepanelen poetsen tijdens het warmste deel van de dag is een slecht idee. Door het temperatuurverschil tussen het hete paneel en koud water kan er spanning in het glas ontstaan, waardoor dit kan barsten. Het is beter om vroeg in de ochtend of laat in de avond te poetsen wanneer de zon niet voluit schijnt.

Daarnaast is het belangrijk om niet te veel druk uit te oefenen tijdens het schoonmaken. Zonnepanelen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen weersinvloeden zoals regen en wind, maar ze zijn niet bestand tegen sterke fysieke druk.

Je dient geen sterke schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken van je zonnepanelen. Deze kunnen het oppervlak van de panelen beschadigen en de functionaliteit ervan aantasten. Gebruik liever zachte en milieuvriendelijke reinigingsmiddelen.

Het schoonmaken van zonnepanelen vereist enige voorzichtigheid en aandacht om ongelukken te voorkomen. Wees altijd voorzichtig en denk eraan dat het uiteindelijke doel is om de levensduur en efficiëntie van je zonnepanelen te behouden.