70-jarige vrouw in bosjes gesleurd, gewurgd en verkracht: "Als een roofdier besloop hij haar"

door: STS
Bejaarde vrouw
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een dertiger staat terecht op verdenking van verkrachting en poging tot doodslag. Het slachtoffer is een vrouw van 70 jaar.

De gruwelijke feiten speelden zich af in het Nederlandse Zwolle. Op 2 april 2023 sleurde een 39-jarige man een 70-jarige vrouw de bosjes in. "Hij heeft geprobeerd haar te wurgen en heeft haar vervolgens op gewelddadige wijze verkracht", meldt het openbaar ministerie.

Het slachtoffer was die zondagochtend te voet weg naar het verzorgingshuis waar haar man werd verzorgd en waar ze elke ochtend ontbijt voor hem maakte. Toen ze het pad van de verdachte kruiste, begon haar lijdensweg.

"Als een roofdier besloop hij haar en greep hij haar van achteren vast. In de bosjes legde hij zijn handen om haar keel en wurgde hij haar. Ze verloor meerdere keren het bewustzijn."

"Uit onderzoek bleek bovendien dat de vrouw niet alleen gewurgd, maar ook op grove wijze verkracht was. Daarnaast miste zij haar telefoon, haar kunstgebit en een kledingstuk. Het kledingstuk is in de woning van de verdachte teruggevonden."

Onderkoeld

De vrouw werd voor dood achtergelaten en later door een voorbijganger gevonden. Ze schreeuwde om hulp, was onderkoeld en zou al enkele uren in de bosjes hebben gelegen.

"Deze vrouw heeft moeten vechten voor haar leven", zegt de procureur. "Een leven dat door de verdachte tot een hel is gemaakt, een leven dat nooit meer wordt zoals het was."

De man hoorde maandag in de rechtbank een gevangenisstraf van 12 jaar met aftrek van voorarrest en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen.

Het openbaar ministerie acht de poging tot doodslag bewezen. "Daarnaast zijn verkrachting en diefstal met geweld ten laste gelegd. Ook kan de rechtbank de verdachte veroordelen voor het vervaardigen en het in bezit hebben van kinderpornografische afbeeldingen."

(Archieffoto)