Moeder die baby liet sterven wist niet dat ze zwanger was: "Mogelijk zag ze kind als een object"

door: STS
Baby
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

De moeder van de baby die dood werd aangetroffen, zegt volgens haar advocaat dat ze niet wist dat ze zwanger was. Mogelijk gaat het om het fenomeen zwangerschapsontkenning.

"Het is zo dat bij vrouwen die in een zwangerschapsontkenning zitten er heel weinig biologische tekenen zijn", zei Rudy Verelst, forensisch psychiater aan de KU Leuven, op VTM.

"Er is weinig beweging van de foetus, er is weinig of geen buik. Er zijn natuurlijk geen maandstonden, maar dat ontkent men als het ware. Er zijn dus weinig biologische symptomen. Het is als het ware dat de biologie de psychologie volgt."

"De boreling wordt aanzien als een vreemd object en men probeert dan om zich van dat object te ontdoen. Men doet het verdwijnen; men spoelt het door, men gooit het in de vuilbak... Maar men ziet het niet als een levend wezen."

"We zien wel dat het gaat om vrij jonge vrouwen, die een grote mate van afhankelijkheid en immaturiteit vertonen, die weinig ego-sterkte hebben, die weinig psychologisch zelfstandig zijn", aldus Verelst.

Ontdek nu de gratis app van Redactie24