Na gruwelmoord op moeder en zoon: Fatale fout komt aan het licht

door: STS
Politie
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

Advocaat Walter Damen pleit voor een verandering, na de moord op een vrouw en haar zoon in Denderhoutem. Ze werden met messteken om het leven gebracht door de echtgenoot van de vrouw. Die had nochtans een contactverbod gekregen, maar legde dat naast zich neer.

De man werd na een klacht van de vrouw opgepakt en verhoord door de politie. Maar daarna werd hij vrijgelaten, met een contactverbod. Een fatale inschattingsfout, want 's nachts vermoordde de man zijn vrouw en stiefzoon.

"Hij werd vrijgelaten omdat het de eerste klacht was van de vrouw omtrent intrafamiliaal geweld. Er waren geen eerdere meldingen en de man had ook geen eerdere veroordelingen voor geweldpleging, alleen enkele veroordelingen wegens verkeersinbreuken", klonk het op VTM.

Advocaat Walter Damen pleit voor een verandering. "Er is een heel eenvoudige mogelijkheid. Dat is de enkelband met een gps-tracker", vertelde hij aan de commerciële zender.

"Dat zou normaal in het voorjaar in dienst moeten treden. Ik hoop dat dat werkelijk zo is. Dan zou het slachtoffer onmiddellijk gealarmeerd worden, want die gps zou een signaal geven wanneer de stalker in de buurt komt."

"Het zou standaard moeten zijn wanneer men het gevoel heeft dat het over een bedreigende situatie gaat. Want men kan natuurlijk zeggen: 'Ik heb er spijt van', maar dat is geen enkele garantie."

"Ik zie genoeg dat mensen denken: "We zijn er goedkoop vanaf gekomen, en we hebben het slachtoffer nog altijd in onze macht'."

"Dus mensen die beschuldigd worden van belaging en waarbij er ernstige aanwijzingen van schuld zijn, zouden eigenlijk zo'n gps-tracker moeten hebben."