Politie waarschuwt Facebook-gebruikers: "Dan word je slachtoffer van diefstal met geweld"

door: STS
Facebook
Afbeelding bron: Photonews

Politiezone Antwerpen waarschuwt voor de verkoop van spullen via Facebook Marketplace. Er zijn mensen het slachtoffer geworden van diefstal met geweld.

"We hebben recent verschillende feiten vastgesteld waarbij mensen die iets op Marketplace van Facebook verkochten het slachtoffer werden van diefstal met geweld."

"Het loopt telkens mis bij de overhandiging van het verkochte voorwerp. De verdachte trekt een mes en gaat lopen met de koopwaar. Het gaat vaak om kostbare elektronica, zoals MacBooks of iPhones."

De rechercheurs die de diefstallen onderzoeken, vragen om extra waakzaam te zijn wanneer je iets koopt of verkoopt via Facebook Marketplace en geven enkele waardevolle tips:

"Bekijk steeds het profiel van de koper of verkoper. Zo kom je meer te weten. Of jullie gemeenschappelijke vrienden hebben, bijvoorbeeld. Is een profiel nog maar pas aangemaakt? Valt er niets van persoonlijke informatie of foto’s op te zien? Dit zou kunnen wijzen op een vals profiel."

"Controleer eerdere Marketplace-transacties en beoordelingen van de verkoper. Ga na of de verkoper badges heeft verdiend zoals 'zeer ontvankelijk', 'betrouwbare verzender', 'superverkoper' of 'goed beoordeeld'."

"Vraag het gsm-nummer van de koper of verkoper om verder af te spreken over de transactie. Zo hebben de speurders indien nodig later ook meer aanknopingspunten voor het verdere onderzoek."

"Ontmoet je de koper of verkoper persoonlijk? Spreek dan af op een veilige locatie. Kies een openbare, goed verlichte plaats. Laat anderen weten waar je naartoe gaat. Neem je mobiele telefoon mee en zorg voor een volle batterij. Neem geen grote bedragen cash geld mee."

"Merk je tekenen van verdachte activiteit? Annuleer dan onmiddellijk de transactie, verwittig de politie en rapporteer de advertentie of persoon op Facebook."