Jill Peeters wijst naar overheid na doden bij overstromingen: "Men had mensen moeten evacueren"

door: MRO
Jill Peeters
Afbeelding bron: Photonews

Weervrouw Jill Peeters zegt dat de dodelijke slachtoffers door de overstromingen in juli hadden kunnen voorkomen worden. Volgens haar was de ramp perfect voorzien en had de overheid de mensen moeten evacueren.

"Mensen die in de buurt van die rivieren woonden, moest men op tijd evacueren. Zo moeilijk was dat niet. Of hen tenminste waarschuwen met een systeem waarmee ze kunnen gewaarschuwd worden", zegt Jill Peeters in De Afspraak op Canvas.

"Dit kon je voorzien. Zijn er diensten zoals civiele bescherming, ik weet ook niet hoe dat werkt, maar ik weet wel dat de kennis er was dat deze ramp wel echt voorzien was."

"Als je die weerkaarten zag, je moet daar echt niet zwaar voor gestudeerd hebben om dat te snappen."

Het resultaat zou wel hetzelfde zijn geweest, maar volgens Jill Peeters had men dus kunnen vermijden dat er 36 dodelijke slachtoffers vielen.

"Men moet dan kiezen welke verantwoordelijkheid je als land neemt. Ga je het leven van de burgers beschermen of vind je het belangrijker om infrastructuur te beschermen? En dan ga je prioriteiten stellen."

"Dat is ook vaak een ethische kwestie. Ik vind dat je moet vertrekken vanuit de zorg die de overheid moet hebben ten opzichte van de inwoners."