Jill Peeters reageert na tragedie en weet zeker: "Gaan nog meer ongelukken gebeuren"

door: STS
Jill Peeters
Afbeelding bron: Photonews

Klimaatexperte Jill Peeters heeft gereageerd op het nieuws dat in de Dolomieten in Italië zeven doden zijn gevallen bij een enorme lawine. Er zijn nog 13 vermisten.

Op de vraag of dit een rechtstreeks gevolg is van de klimaatopwarming, zei Peeters op VTM: "Ja, als het warm is, smelt het ijs, en dat heeft het daar volop gedaan. Dit weekend was het daar op die top zelfs ruim 10 graden."

"De voorbije drie weken is het er bijzonder warm geweest. Ik zag zelfs temperaturen tot 13 graden op die hoogte, terwijl het daar normaal gezien 's nachts bijvoorbeeld nog moet vriezen."

"De enorme verzameling van smeltwater aan de voet van de gletsjer heeft als een soort glijmiddel gewerkt zodat het stuk dat afbrak zeer snel naar beneden kon komen."

Peeters voorziet nog meer problemen. "Dit gaat nog gebeuren. Niet alleen in de Dolomieten, ook elders in de Alpen. We weten dat ijs werkt als een soort lijm tussen verschillende steenlagen. En dat ijs dat gesmolten is, zorgt ervoor dat die verschillende steenlagen ten opzichte van elkaar kunnen beginnen te glijden. En dan krijg je dus veel makkelijker steenlawines."

"Je kan ervoor zorgen dat bepaalde wandelpaden worden afgesloten, maar ongelukken gebeuren en dat zal steeds vaker het geval zijn."

Maak nu kennis met de gratis app van Redactie24