Zó hard gaat het donderdag waaien: "Potentieel gevaarlijke situatie"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De wind gaat donderdag fel tekeergaan, dat staat vast. Het KMI kondigde daar eerder al code geel voor af. Sommige weermodellen spreken zelfs over rukwinden tot 120 km/u.

"Fors! Zo kunnen we de nieuwste uitdraai van het Duits weermodel ICON omschrijven", laat NoodweerBenelux weten op X. "Op donderdag is er een mogelijkheid tot een 'kanaalrat'. Dat komt steeds met een venijnig windveld."

"In deze berekeningen gaat het over windstoten tot ruim 120 km/u over het westen van België en het zuidwesten van Nederland. Andere weercomputers tonen ook een fors beeld, maar minder extreem."

"Helemaal mee eens, potentieel een gevaarlijke situatie", reageert Wim van den Berg, senior meteorologisch consultant bij DTN, een bedrijf dat weersvoorspellingen maakt voor de landbouw, de scheepvaartindustrie, de luchtvaartindustrie, enzovoort.

Het KMI kondigde woensdag code geel af voor het hele land. Vooral in de namiddag en 's avonds wordt het onstuimig, want de waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 23.00 uur. Indien er werkelijk windstoten tot 120 km/u of meer komen, zal er wellicht code oranje afgekondigd worden. Die waarschuwing geldt immers voor verspreide rukwinden tussen 101 en 130 km/u.