Zitten mannen en vrouwen binnenkort toch gescheiden in de bus, tram of de fitness? “De wet is erg onduidelijk”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De partij Islam lanceerde gisteren het ophefmakende voorstel om mannen en vrouwen te scheiden in de bus. Het zorgde voor heel wat afkeurende politieke reacties.

Maar hoe realistisch is het voorstel van de partij Islam? “Algemeen gezien is er het principe van de gelijke behandeling”, zegt Annelies D'Espallier van de gender­kamer van de Vlaamse Ombudsdienst in Het Nieuwsblad. 

“Er is dus een verbod op discriminatie. Maar in sommige gevallen kan je mensen ongelijk behandelen, want niet elke ongelijke behandeling is gelijk aan discriminatie. Denk maar aan zwangerschaps­verlof voor vrouwen.”

“Ook sommige goederen mag je voor een specifiek geslacht aanbieden, zoals vrouwensauna's, of vluchthuizen voor vrouwen”, zegt D'Espallier.

De wet is dus niet altijd even duidelijk. Juristen zien geen andere oplossing als dat de rechter elke zaak apart gaat behandelen. “Maar zowel gescheiden openbaar vervoer als een aparte rijschool voor vrouwen heeft weinig kans op slagen”, zegt jurist Jogchum Vrielink (USL-B).