Buurtbewoners in Waasmunster durven amper naar buiten door jongerenbende: “Smijten ruiten kapot en dringen zelfs woningen binnen”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
Tijdens de nacht van vrijdag op zondag was er een grootschalige controleactie van de politie. Dat gebeurde in Waasmunster.

De Hollandse Molenwijk wordt al een tijdlang geteisterd door overlast en vandalisme. Er is daar een jeugdbende aan het werk. Agenten gingen eerst anoniem op pad in de wijk en kozen pas in de tweede fase voor hun uniform. “De bedoeling was om het vandalisme en de overlast in de Hollandse Molenwijk in kaart te brengen, te detecteren en te ontraden”, zegt burgemeester Michel Du Tré (CD&V) van Waasmunster. 

“Tijdens de afgelopen maanden kwamen er heel wat meldingen binnen van problemen in deze buurt. Er werden ruiten kapot gesmeten, leegstaande woningen werden binnengedrongen en het openbaar domein werd beschadigd. Allemaal zaken waaraan we absoluut een einde wilden stellen. Zo'n gedrag verhoogt het onveiligheidsgevoel en zorgt zowel op sociaal als op politioneel vlak voor heel wat overlast."

AGRESSIEF
Aan de actie namen in totaal zeven politieploegen van telkens twee agenten deel. De voorafgaande observaties verliepen te voet, per fiets en met anonieme wagens. Tijdens de tweede fase in uniform werden verschillende jongeren gecontroleerd en gefouilleerd. Veel van hen gedroegen zich agressief tegenover de politie.

De politie moet hen op heterdaad kunnen betrappen en dat is niet zo simpel. De probleemjongeren zijn tussen de vijftien en twintig jaar oud. Het gaat om een kleine groep die voor de grootste overlast zorgt. De politie heeft alvast camerabewaking in de buurt geplaatst die hen moet helpen.

De buurtbewoners hopen dat er een snel einde komt aan deze toestand. Ze zijn de overlast meer dan beu.