VTM

Jean-Pierre Van Rossem moet naar de gevangenis

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Jean-Pierre Van Rossem (73) moet voor twee jaar naar de gevangenis. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Van Rossem wordt beschuldigd van valsheid in gescrhriften, witwassen, belastingfraude en oplichting. Ook werd in totaal 390.000 euro verbeurd verklaard. De beursgoeroe leidde jarenlang een verborgen luxeleven. Dat geld had hij mogelijk verborgen in Zwitserland. Het geld was allicht afkomstig van zijn Moneytron-systeem.

Het onderzoek werd in 2010 opgestart. De antiwitwascel merkte verdachte transacties op de rekening van Van Rossems toenmalige Russische vriendin, zijn zoon en zijn bedrijf. Het ging om cash stortingen van aanzienlijke bedragen, weliswaar opgedeeld in kleine schijven. Eenmaal het geld gestort, werd het weer cash afgehaald, vaak in vreemde munt. 

Officieel geniet Van Rossem enkel van zijn pensioen, maar hij en zijn partner hielden er een luxeuze levensstijl op na. Zo was er sprake van luxueuze reizen naar het buitenland. Het koppel had in België ook een villa en dure wagens gekocht en at in sterrenrestaurants. Alle facturen werden steevast contant betaald.

Het parket is er zeker van dat het niet gaat om legaal geld. Het vermoedt dat het onderdeel uitmaakt van Van Rossem zijn Moneytron-systeem. Daarmee had hij in de jaren tachtig miljarden euro’s opgehaald bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. 

Van Rossem kreeg er een celstraf van vijf jaar voor, maar het geld werd nooit teruggevonden. Volgens de advocaat is er geen enkel bewijs van fraude, maar de rechtbank denkt daar duidelijk anders over.