Phaedra Hoste legt uit waarom ze aan haar hart geopereerd moest worden: "Het stopte ook eventjes met kloppen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Phaedra Hoste moest een hartoperatie laten ondergaan. Ze wil nu ook kwijt wat er precies aan de hand is, want daarover sprak ze nog niet.

"Ze hebben in mijn hart een dubbele verbinding weggebrand, omdat ik een genetische afwijking bleek te hebben die ernstige hartritmestoornissen veroorzaakte. Het gaat om een aandoening die bij één op de honderd mensen, onder wie ook baby's en kinderen, voorkomt", legt Phaedra Hoste uit in Het Laatste Nieuws. 

"En hoe ouder je wordt, hoe meer last je daarvan krijgt. Ik leefde al meer dan twintig jaar met die hartritmestoornissen, ben daar vroeger ook al voor op de intensieve beland. Maar nooit hebben ze gevonden wat er precies aan de hand was met mijn hart."
(Lees verder onder de foto)


Hart
"Een paar weken voor de operatie was ik in Miami en daar kreeg ik het letterlijk benauwd. Mijn hart moest niet alleen zwaar pompen in rusttoestand, het stopte ook telkens eventjes met kloppen. Ik nam mijn pols en voelde dus echt hoe mijn hart om de zoveel seconden niét meer klopte. 'Shit, wat nu?' Eenmaal thuis werd het er niet beter op. Op een avond, ik zat naar televisie te kijken, werd het heel erg. Ik kreeg zulke hartfibrillaties dat ik mijn T-shirt op en neer zag gaan. (Cynisch) En ik was niet eens naar een spannende film aan het kijken, gewoon naar het nieuws. Ik duizelde bijna weg."

"Toen ben ik naar de spoed gegaan en daarna heb ik contact gezocht met Pedro Brugada ('s lands bekendste hartchirurg, red). Ik dacht: 'Ik ga hier meteen naar de beste, want het gaat hier wel om mijn hartje, hé.'" (Lacht) Eenmaal bij Brugada zei ik: 'Dokter, ik denk dat er iets in mijn hoofd scheelt. Want ik voel al zolang dat ik iets aan mijn hart heb, maar niemand vindt wat het is.' Ik dacht echt dat ik mij dingen inbeeldde. En hij vond dus die genetische aandoening bij mij. Hij stelde mij na de onderzoeken ook meteen gerust. 'Maak je geen zorgen, dit is routine voor ons.'"