Daders kiezen belangrijkste en heiligste dag van het jodendom uit voor gewelddadige aanslag

bron: Eigen berichtgeving
door: Redactie
Afbeelding bron: Pixabay
Het is niet toevallig dat de daders net vandaag uitkiezen om aanslagen te plegen op de Joodse gemeenschap in het Duitse Halle. Vandaag is het Jom Kipoer. Dat is de meest heilige en belangrijkste dag van het jodendom.

Jom Kipoer, ook wel de Grote Verzoendag genoemd, is de meest heilige en belangrijkste dag in het jodendom. De traditie zegt dat God op die dag besllist over het lot van de joden in het komende jaar, waarop God alle zonden vergeeft. De prietsers draaien met een kip boven het hoofd van de mensen. Via het dier worden zij vergeven. De kip wordt geslacht en aan een arme familie geschonken. 

Aanslag op dag van verzoening

Alle joden vieren Jom Kipoer. Iedereen gaat op die dag naar de synagoge, zelfs joden die niet heel erg gelovig zijn. Het is geen familiefeestdag, maar een dag van verzoening en vergeving. De feestdag valt altijd op een andere dag vanwege de joodse kalender. 

De daders kozen niet per toeval de synagoge vlakbij Halle uit om een aanslag te plegen. Het kan bijna niet anders dat ze op de hoogte waren van de feestdag. Op het moment van de aanslag waren er een zeventigtal joden in de synagoge.  

Bij de aanslag vielen twee doden. Eén verdachte werd al gearresteerd. Meer info over de aanslagen lees je hier.