Kris Peeters doet ferme uitspraak: "Kans op terroristische aanval verhoogt"

bron: Radio1
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Europarlementslid Kris Peeters (CD&V) is sinds kort de voorzitter van de Delegatie voor de betrekkingen met de Parlementaire Vergadering van de NAVO. Hij heeft een duidelijke visie over Turkije.

"Wij moeten de problemen waar we voor staan, samen oplossen. Dat geldt zeker ook voor de NAVO. Turkije is al jaren een belangrijke lid daarvan en nu blijkt dat die op eigen houtje, zonder overleg, een invasie doet op een land. Dat kan niet. Het is een heel gevaarlijke evolutie en daar moet paal en perk aan gesteld worden", aldus Kris Peeters in De Ochtend op Radio 1. 

Turkije is de op een na belangrijkste partner en dat verklaart de passieve houding van de NAVO. "Turkije meent dat zijn grenzen in gevaar zijn maar ik ben ervan overtuigd dat hij met deze operatie het enkel erger maakt. Hij brengt nu Europa in gevaar. Zo is de kans op een mogelijke terreuraanslag weer groter geworden", zegt Peeters. 

"Het wordt heel ingewikkeld doordat er wordt gevochten met wapens die uit de Verenigde Staten komen met als doel om IS te bestrijden maar nu gericht worden op Turkije", vertelt de voorzitter. Kris Peeters ziet enkel een oplossing als er open over wordt gecommuniceerd.