Ontsnapte IS-strijders geen meelopers maar levensgevaarlijk: Zelfmoordterrorist en vriend van Parijse terrorist

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
De twee Belgische Syriërstrijders die uit de Koerdische gevangenis zijn ontsnapt, zijn levensgevaarlijke terroristen. De oudste van de twee mannen gaf zich op als zelfmoordterrorist en de andere is een vertrouweling van commandant Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs.

De twee mannen Mohamed Botachbaqut (46) en Yassine Cheikhi (26) zijn nu al een week op vrije voeten. Ze ontsnapten uit de gevangenis in de stad Qamishi, in het noorden van Syrië. Ze konden ontsnappen toen de Turken Syrië binnenvielen.

Levensgevaarlijk

De twee zijn levensgevaarlijk. Mohamed Botachbaqut (46) liet zes jaar geleden zijn vrouw en kinderen achter om te strijden met IS. Hij gaf zich op als zelfmoordterrorist bij een terreuraanslag. Hij werd ook veroordeeld voor een aanslag in Marokko en voor de aanslag hier in ons land.

Yassine Cheikhi (26), een man uit Schaarbeek, vertrok in 2013 vanuit Oostende naar Turkije als toerist. Op zijn sociale media zijn verschillende foto's van hem en Younes Abaaoud te zien. Hij is de jongste van de de familie en werd door zijn broer meegenomen. Cheikhi werd zijn bewaker.

Familie

De familieleden hopen dat beide mannen worden teruggehaald. Ze vresen dat de haat van de mannen alleen maar zal toenemen als ze langer daar blijven.