Verschrikkelijke dood voor 39 mensen in koelcontainer: “Ze zien hun lichaamfuncties één voor één uitvallen”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
Gisteren was er het vreselijke nieuws dat 39 mensen gestorven zijn in een vrachtwagen. Allicht kwamen ze om het leven door onderkoeling of verstikking.

Het federaal parket heeft een onderzoek geopend. De vrachtwagen zou immers ook Zeebrugge gepasseerd zijn alvorens de ontdekking in Engeland werd gedaan.

De mensen in die koelcontainers hadden geen schijn van kans. Het zijn rijdende doodskisten. “Je krijgt ze van binnenuit niet meer open. Wie niet op tijd ­gevonden wordt, vriest dood of stikt. Maar net omdat de controle niet zo simpel is, zijn de koelcontainers steeds vaker de favoriete verstopplek van de transmigranten”, klinkt het bij de veiligheidsdiensten in Het Nieuwsblad.

Bij een temperatuur van -25 graden kan iemand in enkele uren al dood zijn. “Wie in ­deze kou moet blijven zonder voldoende beschermende kledij, zal al vrij snel met hypothermie of onderkoeling af te rekenen krijgen, waarna één voor één de lichaamsfuncties uitvallen”, klinkt het bij Bart Roelands, professor inspannings­fysiologie aan de VUB.

De koelcontainer deed minstens acht uur over het traject Zeebrugge - Purfleet.