Drastisch besluit van gemeenteraad: “Nazi-noodtoestand wordt afgekondigd”

bron: BBC
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De gemeenteraad van de stad Dresden, een stad in Duitsland, heeft eerder deze week een ‘nazi-noodtoestand’ uitgeroepen. De gemeenteraadsleden hopen op die manier een signaal te geven aan het extreemrechtse bestuur van de stad.

Dresden is de geboorteplaats van de anti-islambeweging Pegida. Ook haalde de extreemrechtse partij AfD een kwart van de stemmen. De gemeenteraad heeft nu een resolutie goedgekeurd in de hoop dat het bestuur actie zal ondernemen. 

“Het was nodig om een signaal te geven omdat politici zich te weinig durven positioneren tegen extreemrechts”, aldus Max Aschenbach, de initiatiefnemer van de resolutie en lid van de linkse partij 'die Partei'. 

De resolutie stelt dat extreemrechtse attitudes steeds vaker voorkomen. Ook wordt er gevraagd aan de stad om slachtoffers van extreemrechts geweld of discriminatie te helpen. 

Ondanks de goedkeuring vonden heel wat partijen de term niet goed gekozen. “De hele vertoning is pure symboliek en we vinden ook dat de term 'nazi-noodtoestand' nergens op slaat”, klinkt het bij de CDU.