"Jan Jambon bracht mij en mijn gezin in gevaar": Topadvocaat Sven Mary doet moedige getuigenis

bron: Le Soir
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Strafpleiter Sven Mary blikt in een interview met Le Soir terug op het terrorismeproces rond Salah Abdeslam in 2018. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bracht het leven van hem en zijn gezin in gevaar.

Sven Mary verdedigde Salah Abdeslam op het proces rond de schietpartij in een huis in de Driesstraat in Vorst. Hij wilde de vervolging ontvankelijk maken doordat er een probleem was met de gehanteerde taal. Jambon, toenmalige N-VA-minister van Binnenlandse Zaken, vond het schandalig dat er op zo'n proces een procedurefout wordt aangehaald om een terrorist vrij te krijgen.

Daardoor werd het gezin van Sven Mary onder nog grotere politiebescherming geplaatst. “Tot dan werd gerekend op een eventuele terroristische aanval. Maar op dat ogenblik, in 24 uren, was het hek van de dam. Het gevaar kwam van overal, van om het even wie, van een internetsurfer, van een dolgedraaide. Alle mensen rondom mij waren geviseerd", zegt hij in het interview. 

“Die man, Jan Jambon, heeft beslist dat ik de slechterik was. En door zijn woorden, heeft hij het leven van mijn naasten en van mij in gevaar gebracht. Ik had graag met hem in debat willen gaan, maar hij heeft dat nooit aanvaard", aldus de advocaat.