Heel belangrijke waarschuwing: “Zo mag je echt niet tanken”

door: BVDO
Tanken
Afbeelding bron: Photonews

Je auto vol tanken, het is een vervelende klus die we allemaal niet graag doen. Maar experts komen nu met een opvallende waarschuwing van wat we fout doen.

Het is nieuwsanker Fatma Taspinar die over haar tankgewoontes vertelt in ‘Mens erger je niet’. “Omdat ik tanken zo hard haat, stel ik dat altijd zo ver mogelijk uit totdat mijn tank echt bijna leeg is. Dat zorgt er voor dat ik soms 's nachts moet tanken”, vertelt Taspinar.

“Maar ik ben bang en een justitiejournaliste met veel verbeelding. Dus ik voel me echt niet veilig dan en wil gewoon het klepje vastzetten en in de auto wachten.”

Maar blijkbaar doe je dat beter niet, zo vertelt brandpreventieadviseur Tim Renders. “Door te gaan zitten, ontstaat er wrijving tussen de kledij en de autozetel. Wanneer je daarna weer je tankpistool vasthoudt, ben jij statisch geladen. Die statische elektriciteit kan een ontlading geven, en dus kan die ook een vonk geven of brand veroorzaken.”

Taspinar vertelt ook dat bellen tijdens het tanken niet mag. Daarvoor hangen er in alle tankstations verbodsbordjes uit. “Benzine is een licht ontvlambaar product en tijdens het tanken komen er brandbare benzinedampen vrij”, gaat de expert verder.

“Je kan zeggen dat de kans klein is dat je gsm vonken afgeeft, maar ze bestaat wel. Bij de brandweer of in andere gevaarlijke werksituaties wordt gebruik gemaakt van 'explosievrije gsm's'.”