Overheid grijpt in: Toestel waarmee het gezellig tafelen is mag niet meer verkocht worden: "Te gevaarlijk"

door: STS
Etentje
Afbeelding bron: pexels

De Federale Overheidsdienst Economie kondigt aan dat een toestel om eten te bereiden uit de handel gehaald wordt.

Het gaat om een spitplank, ook wel cowboysteak genoemd. "Het is een klein tafelbraadspit dat regelmatig op feesten met familie en vrienden gebruikt wordt", zegt de FOD Economie.

"Het rust op een statief boven een klein aluminium reservoir waarin een brandstof wordt aangestoken. Dat kan een open vlam van meer dan 10 cm geven. De spitplank wordt voor elke persoon rechtstreeks op een plank geplaatst. Op die manier kan iedereen zijn eigen stuk vlees braden."

Maar de overheid vindt deze toestellen te gevaarlijk en grijpt in. Ze mogen niet meer verkocht of verhuurd worden.

Brandwonden

"Ze vormen een ernstig risico op brandwonden en voldoen niet aan de algemene veiligheidsvoorschriften", klinkt het.

"De risico’s zijn het grootst als de brandstof wordt toegevoegd aan een (bijna) uitgedoofd reservoir, als de handgreep van het spit van geleidend metaal geen bescherming heeft, of wanneer er brandstof opspat door druppend vet."

"Verder kan de spitplank onstabiel staan en omvallen, waardoor de aangestoken brandstof zich verspreidt op tafel of kan er koolmonoxidevergiftiging ontstaan."

Tijdelijke maatregel nu definitief

"Naar aanleiding van talrijke ongevallen en aangezien het toestel niet aan de algemene veiligheidsvoorschriften voldoet, besliste de FOD Economie in 2020 bij ministerieel besluit om het aanbieden, verkopen, verdelen of verhuren van de spitplank tijdelijk op te schorten. Deze tijdelijke maatregel werd met een jaar verlengd. Door een koninklijk besluit van 20 juli 2022 wordt deze maatregel nu definitief."

Wie een spitplank in huis heeft, krijgt de raad om dit toestel niet meer te gebruiken en het terug te brengen naar het verkooppunt.

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app