Spookvader zag zichzelf als God: "Behandelde kinderen als honden en hing zakenvriend op aan plafond"

bron: Telegraaf
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Er raken steeds meer ongure details bekend over Gerrit Jan van D., de Nederlander die er in zijn hoeve een terreurregime op nahield. 'De Telegraaf' kon verklaringen in het strafdossier en andere documenten inkijken.

"Van D. zag zichzelf als God. De man werd beheerst door de angst voor de onreine buitenwereld en door wanen over geesten. Zijn kinderen mishandelde hij met stokslagen, harentrekken en koudwaterbaden. Ze waren zo bang voor hem dat ze regelmatig in een hoek van de hoeve plasten zodat ze niet langs hun vader naar de wc moesten lopen", schrijft De Telegraaf.

Een zekere Hermann, een zakenvriend die de spookvader al kende sinds de jaren tachtig, werd in het plafond van de hoeve opgehangen, met een touw rond zijn middel. Het doel: kwade geesten uit zijn lichaam drijven.

"Hij hing los van de grond, dat weet ik zeker. Ik denk meer dan een dag. Maar of het anderhalve dag was of twee dagen, dat weet ik niet", klinkt het in een verklaring die de Nederlandse krant kon inkijken.

Hermann, die wellicht kreupel raakte door de ophanging, werd ook maandenlang opgesloten. Hij kreeg enkel appels en honing te eten. Zijn behoefte moest hij in een emmer doen.