Geen baas meer over verwarming: Overheid gaat uw ketel controleren én regelen

bron: GVA
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse regering wil een databank oprichten waarin bijgehouden wordt hoe uw verwarming staat ingesteld en of uw ketel voldoende onderhouden wordt. Die maatregel kadert in het klimaatplan.

De overheid wil weten hoe uw verwarming werkt, hoe ze staat ingesteld en of de verwarmingsketel voldoende onderhouden wordt. De gegevens komen terecht in een databank en op uw 'woningpas', een soort identiteitskaart waarop gegevens over uw woning staan.

Volgens de Vlaamse regering is de temperatuur voor verwarmingswater bij veel verwarmingsketels hoger dan nodig ingesteld door de installateur. De regering hoopt in anderhalf miljoen woningen het verbruik terug te kunnen dringen door de verwarmingsketel langer te laten werken, maar op een lagere temperatuur.

Kort door de bocht

Beroepsfederatie Techlink noemt de maatregel "kort door de bocht". "Ik snap dat de regering geen specialist in verwarming is, maar dit is ongenuanceerd. Je kunt de temperatuur niet zomaar lager instellen", zegt Techlink-directeur Kris Van Dingenen in Gazet van Antwerpen. "De ketels hebben een groot vermogen nodig om water op te warmen en werken vanzelf op minder kracht voor verwarming."