Storm Ciara is weg, maar het is nog niet voorbij: “Zondag en maandag is het weer zover”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews/VTM
Afgelopen weekend kregen we storm Ciara over ons heen. Die is intussen weg, maar toch is het nog niet voorbij.

Er is sprake dat dit weekend storm Dennis ons land zal teisteren. Dennis zou vrijdag voor de kust van Canada ontstaan en dan koers zetten richting Europa. Verwacht wordt dat hij zondag of maandag ons land bereikt. 

Maar of Dennis echt een storm zal zijn, is nog lang niet zeker. “Dan moet er een windsnelheid van 9 beaufort of meer gemeten worden. Als die beperkt blijft tot 8 beaufort, spreken we van stormachtig weer", zegt KMI-weerman David Dehenauw in Het Laatste Nieuws.

Het is wel zeker dat we weer een onstuimig weekend krijgen op weervlak. “We kunnen wel al zeggen dat het weekend vrijwel zeker zeer winderig wordt. We zullen zondag en/of maandag wellicht opnieuw te maken krijgen met rukwinden van 90 kilometer per uur of zelfs meer."

Straalstroom
De oorzaak van dit weer is de straalstroom. “We zien dat er op grote hoogte een fors contrast in temperatuur is tussen de Noordpool en de evenaar", legt Dehenauw verder uit in Het Nieuwsblad. "Dat heeft als gevolg dat we met een zeer actieve straalstroom zitten (sterke wind op 9 à 10 kilometer hoogte, nvdr.), waardoor je dan aan de grond ook zeer veel wind hebt."

"Tot en met begin volgende week houdt dat weertype aan, daarna lijkt alles ietsje rustiger te worden. Maar verwacht dan zeker geen typisch winterweer met harde vrieskou, stil weer en staalblauwe luchten. Winterweer is nog steeds niet aan de orde.”