Premier vlijmscherp voor carnaval Aalst: "Brengt samenleven én reputatie van ons land in gevaar"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Eerste minister Sophie Wilmès (MR) is niet te spreken over de joodse karikaturen die ook dit jaar weer werden opgevoerd op Aalst carnaval, en de imagoschade voor ons land.

"Het is niet de eerste keer dat deze praktijken kritiek krijgen. Hoewel Aalst Carnaval veel méér is dan dat, doen deze feiten toch afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land", vindt de premier.

Wilmès benadrukt dat de regering het culturele en sociale feest dat carnaval al eeuwenlang is, erkent. Ze wijst er ook op dat vrijheid van meningsuiting inhoudt om kritiek te mogen uiten, karikaturen te maken en met godsdienst te lachen. Maar ze wijst ook op het wettelijke kader dat racisme, antisemitisme en discriminatie van welke aard dan ook, verbiedt.

Onwettig?

"België is een rechtsstaat. Het komt de bevoegde instellingen en Justitie toe om te bepalen of de gebeurtenissen die tijdens het carnaval hebben plaatsgevonden, in strijd zijn met de wet", aldus de premier.

Verdeeldheid

"Referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leiden tot verdeeldheid en brengt het samenleven in gevaar. Zeker als het gaat om bewuste en herhaalde acties", besluit Wilmès.