Faalde de Europese Unie tijdens de coronacrisis? Commissievoorzitter biedt Italië excuses aan

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft Italië excuses aangeboden omdat Europa te laat reageerde toen Italië in februari als eerste lidstaat geconfronteerd werd met de verspreiding van het coronavirus.

Het was een opmerkelijke knieval tijdens een bijzondere zitting in Het Europees Parlement. “Ja, het is waar dat niemand hier echt op voorbereid was. Het is ook waar dat velen te laat waren toen Italië helemaal in het begin een helpende hand nodig had. En ja, het is terecht dat Europa als geheel hiervoor zijn oprechte verontschuldigingen aanbiedt”, zei von der Leyen.

Maar uiteindelijk is de solidariteit er wel gekomen. “Maar het is ook waar dat het niet lang duurde voordat iedereen besefte dat we elkaar moeten beschermen om onszelf te beschermen. De waarheid is dat Europa nu het kloppende hart van de wereld is geworden op het gebied van solidariteit”, aldus de Commissievoorzitter.

Toch blijft de kritiek op de Europese instellingen groot. Velen zagen in de coronacrisis het ideale moment om de Europese samenhorigheid aan te wakkeren. Een uniforme aanpak voor heel de Europese Unie was voor velen wenselijk geweest, terwijl elk land afzonderlijk nu de nodige maatregelen neemt.