Grote woede over Syriëganger die gevangenis mag verlaten om thuis te bevallen

door: BVDO
In Nederland is er aardig wat commotie over Syriëganger Xaviera S. die deze week van de rechter toestemming kreeg om de gevangenis te verlaten en thuis bij haar moeder te bevallen.

Het was een heel uitzonderlijke beslissing van de rechter, want normaal moeten zwangere gedetineerden in het ziekenhuis van de gevangenis bevallen. Dat ze haar kind thuis mocht krijgen omwille van persoonlijke redenen viel niet in goede aarde.

Ze kreeg een enkelband om en moest zich aan enkele voorwaarden houden. Zo mocht ze niet in de buurt van de grens of vliegvelden komen. Sociale media gebruiken is niet toegelaten, maar ze mag wel twaalf uur per dag de deur uit.

Xaviera vertrok al in 2014 naar Syrië. Haar man Anis Zerguit sneuvelde, maar ze vond een nieuwe relatie in jihadist Dadi Meki. Ze bleven samen tot het laatst in het kalifaat. Ze vluchtten naar Turkije, maar kregen daar vier jaar cel. Ze werden onverwacht vrijgelaten en verwerkten een kind. Meki werd in Turkije uitgezet richting Algerije, Xaviera werd naar Nederland gevlogen waar ze meteen werd opgesloten.

Columniste Ebru Umar die vanuit het IS-kalifaat door Xaviera bedreigd is, is onthutst over haar vrijlating. “Xaviera is gewoon een oorlogsmisdadigster en die loopt nu vrij rond. Ik hoop dat ze een hele nare bevalling had.”