"Herstelde coronapatiënten moeten in de zorg ingezet worden"

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Volgens de Nederlandse microbioloog Hans Zaaijer kunnen herstelde coronapatiënten in de zorg ingezet worden voor kwetsbare groepen.

"Herstelde patiënten met anti­lichamen kunnen veilige verzorgers zijn van kwetsbare groepen. Het is immers aannemelijk dat ex-patiënten de eerste zes maanden immuun zijn", vertelt Hans Zaaijer aan De Morgen.

Zaaijer denkt in de eerste plaats aan patiënten in verzorgingstehuizen. "Personen die terminaal zijn. We moeten uiteraard voorzichtig zijn om hen niet te besmetten, zelfs al weten we dat zij hooguit nog enkele maanden te leven hebben. Zij hebben de voorbije weken eenzaam moeten doorbrengen op een kamer. Niemand kon hun hand vasthouden, ze werden door niemand geknuffeld. Dat wens je niemand toe."

Het aantal personen met antilichamen is volgens Zaaijer voldoende hoog. "Ik heb begrepen dat 8,4 procent van de zorg­verleners in België ondertussen anti­stoffen heeft. Ongeveer een op de tien zorgverleners zou dus kunnen worden ingeschakeld bij patiënten met een hoog risico. Dat is een grote vijver om uit te vissen."