Epidemioloog over tweede coronagolf: “Je weet dat dit nog gaat gebeuren”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Dé vraag die op ieders lippen brandt, is of we nog geconfronteerd zullen worden met een tweede coronagolf. Volgens professor Jean-Pierre Van geertruyden (UAntwerpen) bestaat daar weinig twijfel over.

“We weten nu dat maximum 10 procent van de bevolking immuniteit heeft. Dat betekent dat er nog mensen geïnfecteerd gaan worden vroeg of laat. Dat virus is niet weg, het is er nog. Je weet dat dit nog gaat gebeuren.”

Je kan zelf het risico op besmetting wel flink beperken. “Als je in openlucht op een fatsoenlijke afstand van elkaar blijft, heb je relatief weinig kans om besmet te raken.”

Openbaar vervoer is ‘per definitie’ een potentieel risico

In gesprek met Redactie24 waarschuwt Jean-Pierre Van geertruyden wel voor het gebruik van het openbaar vervoer. “Het openbaar vervoer is een ander verhaal, dat is potentieel een belangrijk verspreidersmoment."

"Iemand die elke dag van Antwerpen naar Brussel reist met trein en metro, komt iedere dag honderden andere mensen tegen en er is dus is elke dag een mogelijkheid om andere mensen te besmetten of door andere besmetten te worden.” 

"Mondmaskers kunnen hier het risico significant beperken, maar omzichtigheid blijft geboden door bv. regelmatig handen te wassen."