België veroordeeld voor gebrekkige behandeling gevangenen: “Zij hebben basisrechten”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) veroordeelt de Belgische Staat voor haar gebrekkig optreden tijdens de cipiersstaking in het voorjaar van 2016.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Nu gaat het over de situatie tijdens de staking van 2016. Gevangenen konden zich niet of amper wassen, kregen niet op tijd eten, moesten maanden op cel blijven en hadden geen contact met familieleden. Na enige tijd begon ongedierte zich te verspreiden in de gebouwen en staken de gedetineerden uit protest hun matrassen in brand.

Verschillende gedetineerden trokken naar de rechter om de wantoestanden aan te klagen. Ze kregen gelijk en er werden dwangsommen uitgesproken. Het hof van Beroep oordeelde echter anders. Daaro stapten de gevangenen naar het Europese niveau.

De advocaat van enkele gevangenen is blij met de uitspraak. “Mijn cliënten zijn tevreden dat het Europees Hof met zijn arrest de controversiële uitspraak van het hof van beroep te Brussel heeft rechtgezet’, reageert advocaat Alexander Hamels bij De Standaard. “Bijzondere omstandigheden zoals stakingen of covid-19 zijn geen vrijgeleide om de basisrechten van gedetineerden te schenden. Wij zijn hoopvol over de hervormingen van minister Geens inzake de minimumdienstverlening in de Belgische gevangenissen, waardoor zulke praktijken zich in de toekomst hopelijk niet meer kunnen voordoen.”