Sp.a wil successierechten grondig aanpakken: "Tot zoveel euro erven zonder 1 eurocent te betalen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
Sp.a pleit voor een radicale verandering in de erfbelasting, waardoor veel mensen geen eurocent successierechten meer zullen moeten betalen.

"Iedere Vlaming wordt geboren met het recht om gedurende zijn of haar leven 250.000 euro te erven of te krijgen - maakt niet uit van wie - in geld of in vastgoed, zonder daar één eurocent belasting op te betalen. Alles boven dat bedrag wordt progressief belast", stelt Joris Vandenbroucke van Sp.a in een column die hij schreef voor Knack.

"Zo zullen de grote kapitalen die vandaag ontsnappen, hun faire deel moeten doen. Dat is wel degelijk betaalbaar: als de rijkste tien procent een faire erfbelasting zouden betalen, liggen de inkomsten even hoog als in het huidige systeem."

Volgens Vandenbroucke moeten er wel nog drie dingen gebeuren: "Ten eerste moeten de achterpoortjes dicht. Door grote vermogens onder te brengen in vennootschappen ontsnappen velen aan hun faire plicht. Het gunstregime voor aandelen kan met een pennentrek worden geschrapt."

"Ten tweede, door erfenissen en schenkingen gelijk te behandelen vermijden we dat wie rijk genoeg is om al tijdens zijn leven veel weg te geven aan zijn kinderen, ontsnapt aan de erfbelasting. Schenken om te helpen willen we stimuleren, schenken als belastingontwijking gaan we zo tegen."

"Ten slotte: Door bankgegevens uit te wisselen krijgt de overheid zicht op de grote vermogens. Nu dat op internationaal vlak de norm is, wordt het hoog tijd hetzelfde in te voeren in België."