Doellijntechnologie blundert in de Premier League: "Eerste foutje in 9.000 wedstrijden"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Gisteren ging de Premier League opnieuw van start na drie maanden zonder voetbal. Grote vedette van de dag: de falende doellijntechnologie.

Vlak voor de rust ging het fout in het duel tussen Sheffield en Aston Villa. Norwood van Sheffield trapt een vrije trap die door doelman Nyland duidelijk over de lijn pas geklemd wordt. Geen doelpunt, want de horloge die dat moet aangeven trilt niet. Ongeloof bij Sheffield, zeker als achter blijkt dat de horloge wel degelijk trilt tijdens de rust.

Het bedrijf achter de doellijntechnologie, Hawk-Eye, reageerde na de wedstrijd op het voorval. “De officials kregen geen signaal, noch op de horloge, noch in het oortje. De zeven camera’s die in het stadion opgesteld staan hebben de fase niet kunnen beoordelen omdat de doelman, de verdediger én de paal in de weg stonden. Het is de eerste keer in 9.000 wedstrijden dat we zoiets meemaken. Het systeem werd voor de wedstrijd nog getest. De wedstrijdleiding bevestigde dat het systeem werkte.”

De doellijntechnologie werkte alle tijd behoorlijk. Hawk-Eye kost elke club 560.000 euro in vijf jaar tijd voor de technologie en de installatie van de camera’s in de stadions. Een totale kost voor de Premier League van 11,8 miljoen euro in vijf jaar.