Grote baas van Schoenen Torfs niet te vinden voor ‘rijkentaks’: “We betalen al genoeg in België”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
In de rand van de coronacrisis kwam ook het idee van de vermogensbelasting opnieuw ter sprake. CEO Wouter Torfs van de gelijknamige schoenenwinkels vindt het geen goed idee.

Wouter Torfs is als CEO van Schoenen Torfs baas van meer dan 70 winkels en 500 werknemers. Zijn vermogen wordt geschat op 75 miljoen euro als je de lijst van ‘De rijkste Belgen’ mag geloven. “De vermogensbelasting is een symbooldossier’, zegt Wouter Torfs aan Knack. “Dat leerde de ervaring in Frankrijk, waar een vermogensbelasting werd ingevoerd, maar ook snel weer afgeschaft. Een vermogensbelasting brengt trouwens weinig op, ook dat zagen we in het buitenland.”

Volgens Torfs zullen er op alles ook achterpoortjes zitten. “Wat doe je met vermogens in holdings en vennootschappen? De echt grote vermogens zijn wellicht ook vooruitziend genoeg om op dat soort maatregelen te anticiperen. Mij lijkt het vanzelfsprekend dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, maar hoe organiseer je dat? Laat de rijken de crisis betalen: het klinkt goed in de media, maar een vermogensbelasting zou voor de grote vermogens wel eens het laatste duwtje kunnen zijn om effectief naar het buitenland te vertrekken.”

De fiscaliteit is dan ook al lang achterhaald. “Wie vandaag in België werkt en onderneemt, betaalt al genoeg belastingen. Het overheidsbeslag bedraagt meer dan 50 procent. Dat verhogen lijkt me onverstandig als je nog mensen met burgerzin wilt overhouden. Vandaag is onze fiscaliteit een doolhof. Wie goede adviseurs kan betalen, haalt daar voordeel uit.”