"Zij zouden echt winnen bij nieuwe verkiezingen en de regeringsvorming nog moeilijker maken"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De partijvoorzitters van de huidige minderheidsregering, Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR), proberen om een volwaardige meerderheidsregering op de been te brengen. Indien dat niet lukt, komen nieuwe verkiezingen dichterbij.

“Als er bereidheid is bij de verschillende partijen om verkiezingen te organiseren, dan zou men dit kunnen doen. Maar dit lijken veel partijen niet te willen en al zeker niet de partijen die nu aan zet komen", zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) aan Redactie24.

"Dat zijn partijen, zeker CD&V en Open Vld, die in de laatste peilingen zeer slecht scoorden. Dat zijn ook partijen met nieuwe voorzitters. Lachaert en Coens lijken ook nu niet in staat om het tij binnen hun partij te gaan keren en plots een serieuze verkiezingsoverwinning te gaan boeken. Dat lijkt mij heel moeilijk haalbaar.”

Enkel partijen op de radicale flanken

“Niemand wil naar nieuwe verkiezingen, met uitzondering van de twee partijen op de radicale flanken, PVDA en Vlaams Belang. Zij willen écht naar verkiezingen en zij zouden ook echt winnen bij nieuwe verkiezingen en dat zou de formatie dan nog een stuk moeilijker maken.”