“Door de slechte communicatie van Wilmès nemen mensen nodeloos risico’s”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Juni is de tijd van rapporten en punten geven. Ook al is de coronacrisis nog niet voorbij, toch kan ook premier Sophie Wilmès een rapport krijgen.

Premier Wilmès heeft niet bepaald geluk gehad met het moment waarop ze de leiding van ons land in handen kreeg. “Wilmès deed haar best, je zal in zo’n crisis maar in de cockpit zitten. Maar wat ontbreekt, en daar is ze mee verantwoordelijk voor, is een verbindend verhaal”, zegt Maarten Vansteenkiste, professor Ontwikkelingspsychologie aan Het Laatste Nieuws.

Vooral met haar powerpoint heeft ze zichzelf in de voet geschoten en dat heeft zijn gevolgen gehad voor de geloofwaardigheid bij de bevolking. “De bevolking heeft door de warrige communicatie, die steeds moest worden bijgestuurd, nog weinig mentale ruimte. Er dreigt je-m’en-foutisme, waarbij mensen nodeloos risico’s nemen.”

Mensen hebben gewoon geen zin meer om zich aan de regels van de social distancing te houden. “We hebben nu versoepelingen nodig om gemotiveerd te blijven, zo blijkt uit de motivatiebarometer. De intrinsieke vrijwillige motivatie is sinds het begin van de crisis sterk gedaald. Toch is het cruciaal dat we bepaalde maatregelen duurzaam blijven volgen.”