Digitaal solliciteren: hoe kom je goed uit de verf?

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Publireportage: Er is een duidelijke evolutie merkbaar bij het solliciteren. Zo vinden steeds meer sollicitatiegesprekken online plaats. Met deze tips ben jij optimaal voorbereid om een goede indruk te maken.

Solliciteren naar een nieuwe job gebeurt eigenlijk altijd al online. Je zoekt een handig voorbeeld cv, gaat er goed voor zitten en schrijft een sterk curriculum vitae. Die stuur je samen met je motivatiebrief via de website of per mail naar de toekomstige werkgever. Wat veelal veranderd is, is dat er minder fysieke sollicitatiegesprekken plaatsvinden. Er wordt volop kennisgemaakt via een videogesprek via Skype, FaceTime, Zoom of bijvoorbeeld Microsoft Teams.

Voorbereiden op een digitaal sollicitatiegesprek

Bereid je goed voor op een videogesprek en spreek vantevoren af wie wie belt. Geef ook je gebruikersnaam door en zorg dat jullie elkaars telefoonnummer hebben voor het geval het inbellen niet lukt.

Gekleed en opgeruimd

Net als bij een sollicitatiegesprek op locatie, zorg je er bij een videogesprek voor dat je representatief overkomt. Het spreekt voor zich dat je niet in je sporttenue voor de camera gaat zitten. Trek de kleding aan die je ook aangedaan zou hebben als je in de auto zou zijn gestapt. Naast een representatief uiterlijk, controleer je ook hoe de achtergrond van je gesprek er straks uitziet. Zet je laptop niet precies daar neer waar de camera uitzicht heeft op een rommelige kast vol spullen of op de kapstok. Juist kies je voor een neutrale en opgeruimde achtergrond.

Houd het professioneel

Word je uitgenodigd voor een gesprek op kantoor dan neem je niet je telefoon op als iemand belt. Hetzelfde geldt voor je digitale sollicitatiegesprek. Zet je telefoon op stil en licht je huisgenoten in dat je even niet gestoord wilt worden. Zo voorkom je dat ze onverwacht binnenkomen om iets te pakken of wat aan je te vragen. Dit is niet alleen storend voor jou en je gesprekspartner maar komt ook nog eens onprofessioneel over.

Voorkom technische ongemakkelijkheden

Eerst nog een paar minuten lopen stoeien met het geluid of het beeld geeft een chaotische indruk. Daarom kun je beter tien minuten voor het afgesproken tijdstip alvast inloggen om te checken of alles naar behoren werkt. Heb je nog geen ervaring met de software die je moet gebruiken tijdens het kennismakingsgesprek? Doe dan vantevoren een test met iemand anders om de werking in de vingers te krijgen. Tevens een uitgelezen mogelijkheid om alle functies te proberen. Wie weet wil je je scherm delen om bijvoorbeeld een bepaald onderdeel toe te lichten. Zo kom je als een echte pro over op de dag zelf.

Wat zeg je?

Als je vaker videobelt dan weet je dat de geluidskwaliteit niet altijd even hoog is. Soms is de internetverbinding traag of werkt de microfoon of de luidspreker niet optimaal. Een koptelefoon met microfoon is hiervoor de perfecte oplossing. Je hoort precies wat de ander je vraagt en hoeft niet drie keer ‘wat zeg je?’ te roepen omdat je het niet verstaat. Daarnaast laat een vlot gesprek een goede indruk achter.

Extra tip: je gebruikersprofiel

Let ook op de informatie op je gebruikersprofiel. Kies een professionele gebruikersnaam en ga voor een zakelijke foto als goede binnenkomer.