VTM

‘Lili en Marleen’-acteur Peter Michel heeft het roer helemaal omgegooid: Dit doet hij tegenwoordig in het leven

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Peter Michel zagen we tot voor kort nog aan het werk in ‘Lili en Marleen’, waarin hij Marc vertolkt, de geliefde van Marleentje. Vandaag de dag heeft de acteur zich teruggetrokken in de Ardennen. Dat vertelt hij in Story.

“Ik speel nog theater en speel regelmatig in Frankrijk, ik doe soms stemmenwerk en ik geef les. Maar ik heb ook mijn interesses en prioriteiten verlegd en andere horizonten verkend. Ik ben nu erg bezig met biovoeding, het klimaat en het milieu. Ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven en te werken”, vertelt Peter Michel.

De acteur legt uit waarom hij die keuze voor zichzelf heeft gemaakt. “Ik ben nogal filosofisch aangelegd. Op mijn twaalfde schreef ik al op mijn spaarpot: ‘Leven is wachten tot de dood nadert.’ Vandaag denk ik nog steeds veel na over waar we als mensheid naartoe gaan en over onze invloed op de planeet. Dat we niet goed bezig zijn, staat als een paal boven water.”

“Ik werk heel vaak buiten, in de vrije natuur, en lang voor ik zware verstoringen en veranderingen in de omgeving, het klimaat en de seizoenen, ben ik me zorgen beginnen te maken. Toch kom ik in de natuur ook nog steeds tot rust.”

Peter is zelfs verhuisd naar de Ardennen. “Ik woon daar intussen al vijf jaar, met mijn nieuw samengesteld gezin. In een houten huisje, want we proberen die zorg voor het milieu door te trekken in alle facetten van ons dagelijks leven. Daarom neem ik ook bijvoorbeeld ook niet langer het vliegtuig, al moet ik daardoor buitenlandse theateropdrachten laten schieten.”

“Op zich is dat ook geen groot probleem, ik bleef de laatste jaren toch al grotendeels in de luwte. Ook omdat ik niet erg commercieel ben ingesteld. Als ik een rol speel, moet ik daar echt iets moois of grappigs mee kunnen doen. Ik moet erachter kunnen staan. Anders ben ik niet geloofwaardig.”

Omdat er natuurlijk ook brood op de plank moet komen, werkt Peter naast het acteren vaak buiten, met zijn handen. “Ik onderhoud en snoei bomen en heggen. Het is niet altijd gemakkelijk om het hoofd boven water te houden op financieel vlak, maar toch: ik vind de toekomst en levenskwaliteit van mijn heerlijke vrouw, met wie ik heel gelukkig ben, en mijn twee zalige stiefkinderen véél belangrijker dan het najagen van een overvolle agenda.”

“En eens je de klik hebt gemaakt om materieel bezit niet meer achterna te hollen, word je op slag intenser gelukkig met minder. Schoon water, propere lucht, gezonde voeding en eenvoud. Zo simpel kan het leven toch zijn? Ik ben er al lang achter dat de enorme druk die we onszelf en anderen opleggen om de beste, de slimste of de meest succesvolle te zijn gewoon niet wérkt.”