Willy Sommers openhartig: “Toen nam ik de moeilijkste beslissing uit mijn leven”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Willy Sommers moest in oktober vorig jaar afscheid nemen van zijn moeder. Hij was erbij toen ze haar laatste adem uitblies.

“Op een bepaald moment zei de dokter van mijn moeder tegen mijn zus Viviane en ik: ‘We gaan een beslissing moeten nemen, want jullie mama kan niet meer beter worden. Er ze gaat langzaamaan meer pijn voelen. We hebben toen samen met de dokters beslist om de machines uit te zetten”, vertelt Willy Sommers in Primo. “Ze heeft dan nog vier dagen geleefd. Dat is nog een doodsstrijd geweest, want ik heb samen met mijn zus vier dagen aan mama’s sterfbed gewaakt.”

“In het begin zag ze ons nog en kon ze onze hand nog vastnemen. De tweede dag was er precies al een waas voor haar ogen. Niet verwonderlijk, want er wordt geen voeding meer gegeven, dus de organen sterven langzaam af. Maar dat is een zware beslissing die je als kinderen moet nemen.”

“Geruggensteund door het advies van de dokters wilden we mijn moeder sowieso van ergere pijn besparen. Haar nog twee, drie maanden laten afzien, dat zagen we niet zitten. Dan word je ook het product van de geneeskunde en gaan ze van alles testen… Die dokteres was ook zeer open en eerlijk. Ze zei dat als ze in onze plaats zou zijn, ze zou beslissen om alle behandelingen te stoppen.”