Pierre Van Damme blijft waarschuwen: “Er is helaas geen oplossing op korte termijn”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Preventie lijkt voor Pierre Van Damme de enige juiste houding om de strijd met het coronavirus aan te gaan.

Voor epidemioloog Pierre Van Damme zijn de huidige maatregelen zeker voldoende. “We gaan dat wel moeten ondersteunen met aangepaste communicatie-inspanningen”, vertelt hij aan Gazet van Antwerpen. "Daar moet de regering op inzetten. We kunnen bijvoorbeeld bierviltjes bedrukken, zodat de mensen er ook dan aan worden herinnerd dat ze die inspanning moeten doen.”

Strengere maatregelen opleggen zal volgens Van Damme niet helpen. “We moeten ook zorgen dat alle culturele gemeenschappen bereikt worden. Dat is een moeilijkere uitdaging, waarvoor de regering best specialisten onder de arm neemt. Het is daarbij vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de doelgroep zich betrokken voelt – harder optreden is ook nodig, maar dat kan niet het enige middel zijn.”

Het zal wel even duren vooraleer we het effect daarvan zien. “Over drie à vier weken zullen we de cijfers dan opnieuw zien normaliseren. Die tijd gaan we onszelf moeten gunnen, omdat de cijfers twee weken achterlopen op het moment van de infectie. Maar dit is niet iets voor een paar weken of maanden, maar echt voor de lange termijn. Mondmaskers, afstand houden: laat ons daaraan gewoon worden voor minstens een jaar. Dat moeten we meer onderstrepen.”

Want extra maatregelen of een nieuwe lockdown zouden heel hard aankomen. En niet alleen op sociaal vlak. “Er worden heus geen onmogelijke dingen gevraagd. Maar we moeten ze wel volhouden. Zo redden we mensenlevens én economische sectoren. Dat gaat nu hand in hand. Als we de regels niet volgen en er weer hardere maatregelen nodig zijn, dan zullen ook de financiële gevolgen zwaar zijn. Laat ons daarom doen wat er van ons verwacht wordt.”