Rectoren schudden politici wakker: "De sterftecijfers zullen heel snel volgen, we verliezen tijd"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De rectoren van de Vlaamse universiteiten trekken aan de alarmbel. Als er niet ingegrepen wordt, dan staan we zo goed als zeker terug waar we midden maart stonden in de aanpak van de coronacrisis.

Voor de rectoren van de Vlaamse universiteiten hebben we ondertussen al enkele weken tijd verloren. Alle indicatoren kleuren bloedrood en er wordt hevig over gesproken, maar toch wordt er door onze beleidmakers niet ingegrepen. De sterftegevallen zullen heel binnenkort weer omhoog schieten, zeggen ze in een opiniestuk bij VRT Nieuws.

Maar het ligt volgens de rectoren ook niet alleen aan de leiders van dit land. Ook de bevolking moet consequenter omspringen met het gedrag, want in tijden van vakantie is de kans op superverspreiding ontzettend groot. Al moeten er dan wel van bovenuit regels opgelegd worden, duidelijk en ondubbelzinnig, zonder er een technische kwestie van te maken.

De politici moeten volgens de rectoren helder, met één stem communiceren. “We kunnen het ergste scenario slechts afwenden als we met zijn allen de basisregels respecteren, zoals anderhalve meter afstand houden, constant handhygiëne in acht nemen, eerlijk communiceren over onze ‘whereabouts’ als we de vraag krijgen, en een mondmasker dragen, over mond én neus welteverstaan, waar we de afstand niet kunnen respecteren.”