Pierre Van Damme is ontgoocheld: “Dit is de zachte aanpak”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Epidemioloog Pierre Van Damme is ontgoocheld in de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Hij had een veel duidelijker signaal verwacht.

Echte verstrengingen bleven in de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad uit. "Het is vijf na twaalf. Ik had kordate maatregelen verwacht", zei epidemioloog Pierre Van Damme van de Antwerpse Universiteit bij VTM Nieuws. "Premier Wilmès kiest voor de zachte aanpak, maar we hebben weinig tijd, en we gaan het komende anderhalf jaar nog een marathon moeten lopen.”

Van Damme had op voorhand sterk geopperd om de bubbels terug te schroeven van 15 naar 10 personen. De premier reageerde op de persconferentie dat er hierover gediscussieerd was, maar dat het niet nodig is om alle mensen die zich wel aan de regels houden te straffen.

Op die manier zal er nooit een einde komen aan de coronacrisis. "Men zegt dat men een eerste veldslag heeft gewonnen, waarmee allicht verwezen wordt naar de aanpak van de eerste golf, maar de oorlog is nog niet gedaan. We hebben nog anderhalf jaar een marathon te lopen. Ik vrees dat we in een jojo-beleid gaan terechtkomen van beurtelings versoepelen en dan weer moeten verstrengen. Dat is ook niet goed.”