“Regering kan veel beter zeggen: ‘Mondmasker verplicht vanaf moment dat je buiten komt’”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)
Terwijl het aantal besmettingen met Covid-19 pijlsnel de hoogte ingaat in België, legt de federale regering de bal voor het verstrengen van de maatregelen in het kamp van de provincies en gemeenten. Dit is geen goede zet want het schept een onduidelijke situatie voor de burgers.

“Als je het initiatief overlaat aan de burgemeesters, gaan de regels in iedere stad en straat anders zijn. In zo’n situatie is het goed begrijpen en opvolgen van regels heel moeilijk voor de bevolking. Vanuit de psychologie van de mens is consistentie het meest eenvoudig”, legt Timothy Desmet, Prof. dr. cognitieve wetenschappen aan de VUB, uit aan Redactie24.

“Het probleem dat hieruit volgt, is dat de burgemeesters heel veel moeite zullen moeten doen om per straat heel duidelijk de situatie aan te geven. Dat is op zich al niet gemakkelijk, zeker als er al veel volk in de straat loopt, want dan vallen die signalisaties nog minder goed op."

Dure handhaving

"Men zou ook aan het einde van iedere staat een steward kunnen zetten die de mensen erop wijst dat ze hun mondmasker moeten dragen, maar dat zou een heel dure handhaving zijn.”

“Vanuit de psychologie zou het beter zijn om overal en altijd één duidelijke regel te hanteren. Wanneer het dan toch op de meeste drukke plaatsen buiten verplicht wordt om een mondmasker te dragen, dan zou je bijvoorbeeld veel beter kunnen zeggen aan de bevolking: ‘Vanaf dat je buiten komt, moet je een mondmasker dragen’. Dat is veel eenvoudiger dan te zeggen dat het afhankelijk is van de lokale situatie.”

Rare situatie

“Bij lokale verschillen zal er ook meer controle moeten zijn. Misschien hebben sommige mensen dan juist op die bepaalde plaats geen mondmasker bij enzovoort. Dit lijkt me een moeilijke maatregel, niet alleen voor de bevolking maar ook voor de handhaving en controle van deze maatregel”, aldus Timothy Desmet.

“Voorheen moest je op restaurant dan weer geen mondmasker opzetten omdat de uitbaters ervoor moesten zorgen dat de tafeltjes voldoende ver uit elkaar staan. Ook wanneer je binnenkwam of naar toilet moest, was het niet nodig om het masker op te zetten. Terug vanuit de psychologie lijkt dat voor veel mensen een rare situatie, want als je neerzit adem je, bij besmetting, nog altijd het virus uit.”