VTM

Gaan de makers van 'Familie' te ver met dit personage? "Dat is een brug te ver"

bron: De Morgen
door: Redactie
Afbeelding bron: Medialaan
Gaan de makers van 'Familie' hun boekje te buiten? Dat is de vraag over het nieuwe personage Ayo, een vluchteling. Soaps zoals Thuis en Familie proberen vaker maatschappelijke thema's aan te kaarten, die meerdere mensen aanbelangen. Maar toch zijn er enkele zaken die nooit aan bod zullen komen, zoals religie en politiek, want dat kan ervoor zorgen dat sommige kijkers zouden afhaken.

Toch vinden de makers van 'Thuis' het ook een brug te ver om een verhaal te maken rond radicalisering. "Het is een te gepolariseerd en gemediatiseerd debat, wat het onmogelijk maakt om het op een waarheidsgetrouwe manier te brengen", aldus hoofdscenarist van Thuis Stef Wouters. 

Terorristen

Toch gaat 'Familie' die uitdaging wel aan. In 2014 waren er zo twee terroristen van Al Qaida die een aanslag moesten plegen in Antwerpen. Maar daar hebben ze eerst lang over nagedacht en grondig research voor gedaan. Dirk Nielandt, de schrijver van 'Familie', zegt dat hij geen enkel onderwerp uit de weg gaat. "Ik kan niets bedenken dat te gevoelig zou zijn voor ons."

Research

Maar ze zijn wel extra voorzichtig geworden met bepaalde thema's. Waar vroeger met de losse pen over bepaalde thema's geschreven werd, wordt er nu deftig research gevoerd en wordt alles afgetoetst. "De zelfdoding van ons personage Cedric, hebben we uitgebreid besproken met de Zelfmoordlijn, omdat dat té gevoelig zou liggen bij het publiek." 

Ook rond het nieuwe personage Ayo hebben ze grondig en lang research gevoerd alvorens zijn verhaallijn te brengen. Alle feiten werden gecheckt en gedubbelchekt. "Waar liggen de gevoeligheden? Hoe maken we dit best bespreekbaar? Kloppen alle feiten? Dat spitten we allemaal grondig uit, om het draagvlak bij de kijkers te bewaren."