Boerenprotest laait op, met duidelijke waarschuwing: "Dan wordt het iets minder vriendelijk"

door: STS
Boerenprotest - tractors
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

Het boerenprotest is vrijdag opnieuw opgeflakkerd. Boze boeren protesteerden in Genk, en gingen in Diepenbeek ook langs bij de privéwoning van Jos Ramaekers, diensthoofd beleid van Natuurpunt.

De boeren dumpten stro op de oprit van de woning en staken voetzoekers af. Ramaekers was op dat moment niet thuis. Het is duidelijk dat de boeren Natuurpunt viseren. "Zij en andere organisaties nemen landbouwgrond af, en krijgen daarvoor geld van Vlaanderen", vertelden de boeren aan Het Belang van Limburg.

Volgens de boeren gebeurt dit met een doel: al die gronden bebossen. Ze noemen dat onaanvaardbaar. Ze eisen snel een oplossing en hebben dan ook een duidelijke boodschap: "Dit is een waarschuwing. Als er binnen de week geen deftige oplossing komt, dan staan we hier en bij andere kopstukken van natuurorganisaties opnieuw voor de deur, en dan wordt het iets minder vriendelijk."

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageerde boos op X, het vroeger Twitter: "Dit is wat je krijgt als je natuur en landbouw tegen elkaar uitspeelt. Medewerkers van mijn administratie worden aangevallen, vrijwilligers worden geïntimideerd. Onaanvaardbaar in een democratie. Mag ik vragen dat iedereen dit veroordeelt?"

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) reageerde eveneens via X: "Dit type van huisbezoeken kan nooit de bedoeling zijn. Het overleg gaat dit weekend verder, maar kan alleen slagen wanneer er respectvol met elkaar wordt omgegaan. Er moet nu snel een antwoord komen op de bezorgdheden van onze landbouwers, want deze sfeer is voor niemand goed."