Inflatie nóg hoger, econoom doodongerust voor wat komt: "Dan zitten we pas echt in een koopkrachtcrisis"

door: STS
Stijn Baert
Afbeelding bron: Photonews

Professor arbeidseconomie Stijn Baert maakt zich grote zorgen, nu de inflatie nog verder gestegen is, tot het hoogste punt sinds juni 1975.

"Zonet hadden we onze maandelijkse vergadering met de Indexcommissie. De cijfers die we goedkeurden zijn voor mij de meest schokkende sinds ik in de commissie zit. Hou u vast", schrijft Baert op Twitter.

"De inflatie voor oktober bedraagt 12,3%. Dat wil zeggen: het leven was afgelopen maand 12,3% duurder dan in oktober 2021."

"Anders bekeken: op één maand tijd is het leven 2,4% duurder geworden. Dat wil zeggen: een verhoging van de prijzen die hoger is dan hoe ze normaal stijgen... op een jaar."

"Dé drijver voor de nog uitlopende inflatie, zijn de verder stijgende energieprijzen. Elektriciteit werd op 1 maand 12,5% duurder, gas zelfs 23,0%. Terwijl de internationale marktprijzen... dalen. Trimestriële contract-aanpassingen bij grote aanbieders zijn de boosdoener."

"Wat werd afgelopen maand nog opvallend duurder? Vlees (+3,6%), melk, kaas en eieren (+3,4%), fruit (+4,8%), groenten (+4,2%), suiker, jam, honing, chocolade en snoep (+4,2%), bier (+4,3%), autobrandstoffen en -smeermiddelen (+6,8%) en planten en bloemen (+4,9%)."

Lonen en uitkeringen

"De gezondheidsindex is nu zo hoog als de reguliere index. Onze lonen worden dus op korte/middellange termijn aangepast aan de 12,3% hogere levensduurte. Sectoren waar dat in januari in 1 klap gebeurt, mogen vrezen dat de eerder geraamde 10% verhoging een onderschatting is."

"De spilindex werd voor de vierde maal dit jaar overschreden. Dat wil zeggen dat de lonen bij de overheid en allerlei uitkeringen nog eens met 2% zullen toenemen."

Koopkrachtcrisis

"Conclusie: in plaats van te stagneren, trekt de inflatie nog zwaar aan. De klap qua stijgende loonkosten in januari wordt zwaar voor vele bedrijven. Wanneer hun concurrentiekracht in het gedrang komt en daardoor jobs sneuvelen, zitten we pas echt in een koopkrachtcrisis."